Wednesday, December 28, 2011

Trip to Krabi, Thailand

Finally, I got time to write about my recent travel to one of the place of attraction in Thailand which is Krabi..aku diberi kesempatan untuk ikut 'kengkwan' tempat keja aku..seronok sgt tak terkata sbb aku mmg dh lm tringin nk pergi Krabi ni..dok dgr dr mulut org je ckp Krabi best so aku nk tgk & tau sndiri cmner rupa Krabi tu hehehehe..mungkin dh rezeki..Thanks la kt 'kengkawan RHB Prai sbb sudi gak depa ajak aku yg baru setahun jagung ni :)  So, where is Krabi? Most of my friends don't know where heck is this place. Krabi is located at southern Thailand where the population of Muslim here is quite high which is approximately 50%. So alhamdulillah, to find halal food is not a challenge here.


1st Day ~ 26 Nov 2011

So kami bertolak dr Prai pd pukul 5.00am dan tiba di Border Malaysia, Thailand lbh kurang pukul 8.45am. alhamdulillah org xla ramai sgt hari tu so xperlulah kami semua beratur panjang tuk cop pasport..setelah semuanya selesai cop pasport masing2 kami teruskan perjalanan menuju ke Krabi..erm sepanjang perjalanan ke krabi ni xde ape yg menarik sbb kami cuma di kelilingin pokok getah, hutan dan sekali sekala tu de la nmpak bukit bukau. tghr kani sggh mkn di Trang salah satu wilayah Thailand sebelum sampai ke Krabi.
























kami sampai di Aonang kira2 jam 6pm. Aonang is a beach very similarly to Batu Feringgi, Penang in Malaysia. Many travel activities concentrates at Aonang so there are a lot of hotels, motels and guesthouses here. We checked in Sri Suksant Resort which is located about 15 minutes walks to the beach. Our first activity for today of course la makan malam coz semua org mmg dh lapar sgt and strolling around Aonang. There's a lot of shops and restaurants along the way.. kami di bawa mkn lebih kurang 1/2 jam perjalanan dr resort pginapan kami. restoran ni dia ala2 mcm Seoul Garden gitu mkn buffet BBQ n steamboat..best sgt..



















2nd Day ~ 27 Nov 2011

After a quick breakfast at resort, we were now ready for our main activity here. Water activity! We had booked island hopping program. Yeesss!! ini lah saat yg di nantikan semua..menyusuri lautan andaman dan menikmati keindahan alam ciptaan tuhan yg amat sempurna..

















































We reached Aonang at 4 o'clock and we went back to the resort to refresh ourselves. After a while, we went out for dinner. Mlm ni we all makan dekat restoran terapong lbh kurang 45minit perjalanan dr resort..Restoran ni cantekk sgt :) pas mkn kami di hntar semula ke resort untuk aktiviti bebas..ade yg ambik peluang bersiar2 sekitar pekan Aonang, membeli belah dan sebagainya..aku plak terus je bilik..letih sgt seharian bermain air..rest in the resort, watching TV where most of the channel was dubbed into local language. Like wth?? I wanna watch English movies but the actors were speaking Thai with no subtitle.. Grrrrr....


Day 3 ~ 28 Nov 2011

We left the resort with a sad face. After breakfast we took a bus meneruskan perjalanan pulang. tapi sebelum meninggalkan negara gajah putih kami sempat juga di bawa untuk last shopping di pekan hatyai dan danok..setelah selesai lunch dan membeli belah di hatyai, kami terus ke danok untuk makan mlm sebelum balik malaysia meninggalkan seribu kenangan indah di Krabi bersama kawan2 yg cool dan sporting..:)

** sori x dpt nk upload byk lg pic untuk day 3 sbb masaalah teknikal bogger..